Custom Fit

Custom fit

Der snakkes meget om custom fitting idag og for os er det en selvfølge, at kunne tilbyde dig skræddersyede golfkøller. De fleste af os har hænderne i den samme højde og derfor har det været nemt for dem, der fremstiller golfkøller, at standardisere køllerne og tjene massevis af penge.

Der er dog mange golfspillere, der ikke rummes indenfor golfens standardmål. Ca. 20-30 % er nødt til at spille med køller, som egentlig ikke er tilpassede efter deres behov.

Alt drejer sig ikke kun om, hvilken længde køllen skal have, uden også om valgmuligheden til, at kunne bygge sin egen skræddersyede kølle og at vælge greb, skaft, længde og køllehoved.

I USA køber 2/3 af alle golfspiller, eller 26 millioner, deres køller skræddersyet. Vi tror, at dette er fremtiden indenfor golf.

Statisk custom fit vs. dynamisk custom fit

Statisk custom fit er, når du, uden at tage hensyn til svingen, tager frem den bedste kølle lige til dig. Her ser man på nogle enkle mål som din længde, målet mellem gulv og håndled, handstørrelse og svinghastighed.

Statisk custom fit passer til dig, der ændrer dit sving lidt fra tid til anden. Har du derimod en klokkeren sving, der altid er densamme, kan man tage frem en kølle, som ikke kun passer til de fysiske forudsætninger, men som også tager hensyn til svingen, s.k. dynamisk custom fit.

Vi på NordicaGolf siger ikke, at det ene er bedre end det andet. Det er op til dig som kunde at afgøre det. Spørgsmålet er, hvor mange der egentlig har en perfekt sving som ikke forandres over tiden. En stor golfproducent, der tilbyder statisk club fitting, er Ping.

Mænd vs. kvinder

Dagens standardiserede køller findes i dame- og herrestørrelser. Damekøller er i regel 1 tomme kortere end herrekøller. Dette virker temmelig godt, da kvinder tit er kortere end mænd, men der findes jo kvinder, der er 180 cm og mænd, der er 160 cm. Mange kvinder skal altså ikke spille med køller som er 1 tomme lavere, uden måske i stedet ½ tomme lavere og med en lille justering af lie.

Vi gør ikke forskel på mænd og kvinder, uden ser istedet på din længde og svingstyrke. På den måde kan ikke en veltrænet kvinde på 170 cm få køller, der er tilpassede nogen, der er betydeligt mindre og svagere. Ved du, at du spiller godt med en standard damekølle, skal du vælge damestandard når du vælger længde.

Custom Fit Guiden

Ved at bruge guiden kan du få frem den optimale kølle lige til dig. Guiden skal ses som en hjælp for dig, der er usikker eller aldrig har spillet med skræddersyede køller. Ved du af erfaring, at du spiller bedst med standard længde, men guiden siger at du skal have ½ tomme længere køller, så går du naturligvis efter, hvad du selv synes er bedst. I den sidste ende er det, hvad der føles bedst for dig, der tæller. Vi vil tilbyde dig muligheden at kunne vælge!

Grebstørrelse

Med nogle enkle mål kan vi vurdere, hvilken grebstørrelse du skal have. Alt fra Small til Jumbo størrelse. Vi tilbyder kun greb fra de kendte grebproducenter som Lamkin Crossline, Golf Pride, Pro T og Winn.

Custom fit guiden

Skaft

Skaftet är måske det vigtigste på køllen. Med skaftet kontrollerer du boldspredningen og hvor langt du slår. Vi tilbyder kun skaft fra de store kendte skaftproducenter som Apollo, True Temper, Aldila, Grafalloy og UST.

Flex

Flex er skaftets stivhed og inddeles i lady, senior, regular, stiff og x-stiff. Hvad du vælger, afhænger af din svinghastighed. Svinger du hurtigt, skal du have et mere stift skaft og svinger du i et roligt tempo, skal du have et mere fleksibelt skaft. Dette har at gøre med, at skaftet er nødt til at følge dit tempo. Når køllehovedet slår bolden, skal jo køllen ligge lige mod bolden. Har man et for stivt skaft, kan skaftet ikke rette sig tilstrækkelig ud for højrespilleren, og resultatet bliver en slice. Har man istedet et for løst skaft, vil skaftet bøje sig for meget og resultatet bliver en hook.

Skaftproducenterne har ikke nogen standardisering og derfor kan et regulært skaft hos en producent være stiff hos en anden. Vi benytter os af de retningslinier, som skaftproducenterne selv har. I guiden har vi gjort det nemt for dig at finde dit skaft og din flex.

Custom fit guiden

Man kan sige, at et stivt skaft giver præcision på bekostning af længde, mens et mere fleksibelt skaft giver mere længde, men også en større boldspredning.

Længde

Spillere mellem 170-185 cm kan tit bruge standardkøller, men er du højere eller mindre, skal du sandsynligvis have længere respektive kortere køller. Vi gør ikke nogen forskel på mænd og kvinder. 

Custom fit guiden

Vi går ud fra disse standardmål på jernskaft respektive grafitskaft. Damestandard är en tum kortare än tabellen nedan. Hybrider görs 1 tum längre än järnklubbor.
 

 
Grafit
Stål
Ti Driver
45"
N/A
1 Wood
44"
N/A
3 Wood
43"
N/A
5 Wood
42"
N/A
1 Jern
40.00"
40.00"
2 Jern
39.50"
39.50"
3 Jern
39.00"
39.00"
4 Jern
38.50"
38.50"
5 Jern
38.00"
38.00"
6 Jern
37.50"
37.50"
7 Jern
37.00"
37.00"
8 Jern
36.50"
36.50"
9 Jern
36.00"
36.00"
PW/AW
35.50"
35.50"
SW/LW
35.50"
35.50"
Putter
N/A
34"

Lie

Lie er vinkelen mellem skaftet og køllehovedets sål. Skulle skaftet være oprettet for meget, vil køllehovedets tå først tage fat i jorden, så at man slår til højre. Er skaftet istedet for fladt, vil køllehovedets hæl først slå i jorden, så at man slår bolden til venstre.

Skaft for fladt

Skaft korrekt

Skaft for oprettet

Drivere, fairway woods og lave jern påvirkes ikke lige så meget af lievinkelen. Det afhænger af at deres loft er mindre og at slagfladen er mere lige.